Raudonoji paprika

Raudonoji paprika

Raudonoji paprika (raudonasis bulgariškas pipiras) yra saldi, traški ir sultinga daržovė, pasižyminti itin dideliu vitamino C kiekiu. Paprika jo turi beveik tris kartus daugiau nei citrina – net 128 miligramus, todėl tai puikus antioksidantas, padedantis organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažinantis oksidacinį stresą. Be to, vitaminas C stiprina imunitetą, didindamas atsparumą ligoms ir infekcijoms.

Raudonoji paprika taip pat turi mažai kalorijų, vos 26 kcal 100 gramų, todėl norint numesti svorio, verta ją įtraukti į savo racioną.

Raudonoji paprika – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 26 kcal

Angliavandeniai
– 6 g
Natūralus cukrus – 4 g
Skaidulinės medžiagos – 2 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,3 g

Vitaminas A – 157 μg
Alfa karotenas – 20 μg
Beta karotenas – 1620 μg
Beta kriptoksantinas – 490 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 300 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 46 μg

Vitaminas C
– 128 mg
Vitaminas E – 1,6 mg

Geležis
– 0,4 mg
Kalis – 212 mg




Žalioji paprika

Žalioji paprika

Žalioji paprika (žaliasis bulgariškas pipiras) gali būti ne tik puikus ingredientas gaminant maistą, bet ir naudinga priemonė nuo uždegimų ir kraujotakos sutrikimų, taip pat plaukų ir odos būklei pagerinti.

Skaityti toliau


Geltonoji paprika

Geltonoji paprika

Geltonoji paprika (geltonasis bulgariškas pipiras) savo sudėtyje turi svarbių vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, kalis ir B grupės vitaminai. Tačiau šioje daržovėje labiausiai dominuoja vitaminas C. Vienoje didelėje paprikoje jo yra net 341 miligramas, o tai – beveik keturių dienų vitamino C norma.

Skaityti toliau


Pomidoras

Pomidoras

Pomidoras – populiariausia daržovė pasaulyje, kurios kasmet užauginama maždaug apie 60 milijonų tonų, o jos rūšių yra net virš 10 tūkst.

Skaityti toliau


Agurkas

Agurkas

Agurkas, skirtingai nei kiti augalinės kilmės produktai, turi ganėtinai mažai vitaminų ir mineralų. Daugiausia, ką galima jame rasti, tai šiek tiek vitamino K, geležies, kalcio, kalio, silicio ir fosforo. Šią daržovę pagrinde sudaro vanduo, net 95 proc., todėl tai nėra labai maistingas augalas. Tačiau, nepaisant to, jis gana populiarus ir yra viena iš labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje.

Skaityti toliau


Moliūgas

Moliūgas

Moliūgas yra universali daržovė, kurią galima naudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams ir net namų dekoravimui. Moliūgų rūšių yra labai daug ir įvairių, vienos iš pagrindinių būtų didysis, muskatinis, aliejinis ir spagetinis. Tačiau pats populiariausias – sviestinis moliūgas, pasižymintis švelniu riešutų skoniu.

Skaityti toliau


Saldžioji paprika

Saldžioji paprika

Saldžioji paprika pasižymi spalvų ir formų įvairove. Ji gali būti raudona, oranžinė, geltona, balta, žalia, violetinė ar beveik juoda, pailgos ar apvalesnės formos, bei skirtingų dydžių.

Skaityti toliau


Žiedadulkės

Žiedadulkės

Žiedadulkės skiriasi savo dydžiu ir forma. Jos gali būti įvairių spalvų – nuo baltų, geltonų, oranžinių iki rudų, tamsiai raudonų, violetinių ar juodų.

Skaityti toliau


Ridikas

Ridikas

Ridikas gali būti baltos, raudonos, melsvos ar juodos spalvos. Jo skonis yra aštrus ir šiek tiek pikantiškas. Tai itin mažai kalorijų turinti daržovė – tik 16 kcal.

Skaityti toliau


Ropė

Ropė

Ropė – labai naudinga daržovė, turinti mažai kalorijų, todėl užtikrina sveiką mitybą ir padeda lieknėti. Ją į racioną galima įtraukti gana nesunkiai, tiesiog visur vartoti kaip alternatyvą bulvėms.

Skaityti toliau


Salieras

Salieras

Salieras yra universalus augalas, kurį galima valgyti ir žalią, ir termiškai apdorotą. Iš žalio ruošiamos salotos, spaudžiamos sultys ir blenderiuojami žalieji kokteiliai. Iš termiškai apdoroto gaminamos sriubos ir troškiniai. Abejais atvejais naudojamos visos jo dalys: tiek lapai, tiek lapkočiai, tiek šaknys.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt