Saulėgrąžų aliejus – tai augalinis aliejus, kuris, kaip ir daugelis kitų, išgaunamas iš sėklų. Jis gali būti rafinuotas arba ne. Bet kuriuo atveju jo negalima laikyti šviesoje ir šiltai, nes pradės oksiduotis, apkars ir taps nuodingas. Pradarytą aliejų geriausia laikyti šaldytuve, taip jis ilgiau išliks šviežias.
Rafinuotas saulėgrąžų aliejus neturi nei specifinio skonio, nei aromato, yra skaidrus ir be nuosėdų, todėl nesvyla ir tinka kepimui. Šio aliejaus smilkimo taškas – 200-230° С, tačiau nerekomenduojama jo kaitinti aukštesnėje nei 170° С temperatūroje, nes tuomet pradeda formuotis kancerogeninės medžiagos.
Nerafinuotas saulėgrąžų aliejus yra tirštesnis, skleidžia malonų saulėgrąžų sėklų aromatą ir turi švelnų riešutų skonį bei daug sveikatai naudingų savybių. Jis naudojamas kaip salotų užpilas arba juo gali būti gardinami padažai. Kepimui šis aliejus netinka.
Kalorijos – 884 kcal
Angliavandeniai – 0 g
Baltymai – 0 g
Riebalai – 100 g
Mononesotieji riebalai – 20 g
Polinesotieji riebalai – 66 g
Omega-3 – 0 mg
Omega-6 – 66 000 mg
Sotieji riebalai – 10 g
Vitaminas E – 41 mg
Vitaminas K – 5 μg