Kanapių aliejus

Kanapių aliejus

Kanapių aliejus pasižymi geru omega-3 ir omega-6 santykiu. Be to, šios jame esančios omega rūgštys savo kiekiu gerokai lenkia daugelį žuvų.

Kanapių aliejus atstato hormonų pusiausvyrą, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį. Jo dėka greičiau atslūgsta raumenų skausmai. Kanapių aliejus taip pat apsaugo nuo kraujagyslių ir širdies ligų, tokių kaip infarktas ar venų varikozė.

Kanapių aliejaus naudą galima pastebėti jau po trumpo vartojimo laiko. Sveika oda, stiprūs nagai ir imunitetas pradės džiuginti kelių savaičių bėgyje.

Kanapių aliejus – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 893 kcal

Angliavandeniai
– 0 g
Baltymai – 0 g

Riebalai
– 100 g
Mononesotieji riebalai – 13 g
Polinesotieji riebalai – 76 g
   Omega-3 – 19 000 mg
   Omega-6 – 58 000 mg
Sotieji riebalai – 10 g




Žemės riešutai

Žemės riešutai

Žemės riešutai (arachisai) auga ant stiebų, primenančių pupas ir priklauso pupinių šeimai, todėl botaniškai jie yra pupos, o ne riešutai. Šio augalo ankštys susiformuoja po žeme, kiekvienoje ankštyje gali būti nuo 1 iki 4 sėklų.

Skaityti toliau


Anakardžiai

Anakardžiai

Anakardžiai – tai tropinio medžio, vadinamo anakardžiu, riešutai, kurie pasižymi salstelėjusiu skoniu bei ganėtinai minkšta tekstūra.

Skaityti toliau


Migdolai

Migdolai

Migdolai – tai migdolo medžio riešutai. Jie valgomi švieži arba jais gardinami kepiniai, salotos bei žuvies, paukštienos ar mėsos patiekalai. Iš migdolų gaminami saldainiai, marcipanas, pienas, sviestas, aliejus, kremas ir migdolų miltai.

Skaityti toliau


Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai

Graikiniai riešutai žinomi nuo seniausių laikų ir yra vartojami jau 12 tūkst. metų. Jie valgomi žali, kepti, marinuoti ar sūdyti. Iš jų spaudžiamas graikinių riešutų aliejus, pasižymintis nesočiųjų riebalų rūgščių gausa, puikiai papildantis dietinę mitybą bei padedantis sergantiems ateroskleroze. Iš aliejaus išspaudų gaminama riešutų chalva.

Skaityti toliau


Lazdynų riešutai

Lazdynų riešutai

Lazdynų riešutai – tai ovalios arba šiek tiek pailgos ir suplotos formos riešutai. Jie būna apgaubti lapų gožele ir dažniausiai auga kekėmis. Šiuos riešutus galima valgyti šviežius arba apskrudintus. Iš jų taip pat spaudžiamas aliejus ir gaminama riešutų chalva.

Skaityti toliau


Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus

Graikinių riešutų aliejus turi švelnų riešutų skonį ir yra gana lengvai virškinamas. Jis gali būti rafinuotas arba ne. Nerafinuotas graikinių riešutų aliejus naudojamas salotų, padažų, sriubų ir desertų gardinimui. O rafinuotas, priešingai nei pastarasis, tinka kepimui ir troškinimui.

Skaityti toliau


Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus yra labai vertinamas ir gausiai naudojamas Viduržemio jūros šalių virtuvėje, todėl kartais dar vadinamas „skystu Viduržemio jūros auksu“. Pagrindinis šio aliejaus tiekėjas yra Ispanija.

Skaityti toliau


Vynuogių kauliukų aliejus

Vynuogių kauliukų aliejus

Vynuogių kauliukų aliejus pagrinde išgaunamas karštosios ekstrakcijos būdu, nes šalto spaudimo metu jo išspaudžiama labai nedaug. Dėl šios priežasties šalto spaudimo vynuogių kauliukų aliejus yra brangesnis. Bet, nepaisant to, jo maistinė vertė didesnė.

Skaityti toliau


Bičių duonelė

Bičių duonelė

Bičių duonelė – tai koriuose fermentuotos žiedadulkės, pasižyminčios baltymų, aminorūgščių, angliavandenių, lipidų, eterinių aliejų, fermentų ir vitaminų gausa. Šis supermaistas turi specifinį duonos raugą primenantį skonį ir sveria nuo 140 iki 180 mg.

Skaityti toliau


Baltymai: tipai ir šaltiniai

Baltymai: tipai ir šaltiniai

Baltymai – tai viena iš svarbiausių maistinių medžiagų, kaip riebalai ir angliavandeniai, tačiau lyginant su jais, baltymai yra svarbesni, nes jie – ląstelių ir audinių griaučiai. Pagrindinės jų funkcijos – kovoti su infekcijomis, suteikti energijos, formuoti raumenis ir kitus audinius bei gerinti jų struktūrą.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt