Brokolis

Brokolis

Brokolis – viena iš 100 kopūstų rūšių, kurioje, kaip ir kituose kopūstuose yra rafinozės. Tai cukraus rūšis, kurios žmogaus organizmas nepajėgia suvirškinti, dėl ko gali susidaryti dujos ir pasireikšti pilvo pūtimas, tad brokoliais nereikėtų piktnaudžiauti.

Brokolis turi daug Vitamino C, kuris padeda geriau pasisavinti geležį, todėl ši daržovė puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos. Jame taip pat gausu ir Vitamino K, būtino kraujo krešėjimo ir kaulų metabolizmo procesams.

Brokolis – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 34 kcal

Angliavandeniai
– 7 g
Natūralus cukrus – 2 g
Skaidulinės medžiagos – 3 g

Baltymai
– 3 g
Riebalai – 0,4 g

Vitaminas A
– 31 μg
Alfa karotenas – 25 μg
Beta karotenas – 361 μg
Liuteinas ir zeaksantinas – 1400 μg

Vitaminas B3
(niacinas) – 600 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 19 000 μg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 600 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 200 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 63 μg

Vitaminas C
– 89 mg

Vitaminas K
– 102 μg

Chromas
– 16 µg
Cinkas
– 400 µg

Fosforas – 66 mg
Geležis – 0,7 mg
Kalcis – 47 mg
Kalis – 316 mg
Magnis – 21 mg
Natris – 33 mg



© 2023 sveikiau.lt