Vitaminas K

Vitaminas K

Vitaminas K – tai riebaluose tirpių vitaminų grupė, kurią sudaro vitaminai K1, K2 ir K3. K grupės vitaminų šaltiniai pagrinde yra augalinės kilmės produktai, nors šį vitaminą gali pasigaminti ir pats organizmas žarnyne esančių bakterijų pagalba.

Vitaminas K
dalyvauja įvairiose kūno funkcijose, tokiose kaip kraujo krešėjimas, kaulų regeneracija, raumenų veikla, imuniteto stiprinimas ir žaizdų gijimas.

Vitaminas K
nėra kaupiamas organizme. Kasdien 200-300 mikrogramų šio vitamino susintetina žarnyno bakterijos. Tačiau jei žarnyno mikroflora yra pažeista ir pati negali pasigaminti Vitamino K, tuomet reikia pasirūpinti, kad jo būtų gaunama su maistu.

Vitamino K šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – VITAMINAS K (100g)

Špinatai – 483 μg
Brokolis – 102 μg
Kopūstas – 76 μg
Salota – 75 μg
Alyvuogių aliejus – 60 μg
Poras – 47 μg
Soja – 47 μg
Šparaginės pupelės – 43 μg
Smidrai – 42 μg
Kivis – 40 μg
Anakardžiai – 34 μg
Rabarbaras – 29 μg
Salieras – 29 μg
Sviestas – 24 mg
Pastarnokas – 23 μg
Avokadas – 21 μg
Gervuogės – 20 μg
Šilauogės – 19 μg
Agurkas – 16 μg
Granatas – 16 μg
Artišokas – 15 μg
Graikinių riešutų aliejus – 15 μg
Lazdynų riešutai – 14 μg
Vynuogės – 14 μg
Morka – 13 μg
Avietės – 8 μg
Pomidoras – 8 μg
Slyva – 6 μg
Figos – 5 μg
Saulėgrąžų aliejus – 5 μg
Spanguolės – 5 μg
Papaja – 3 μg



© 2023 sveikiau.lt