Agurkas

Agurkas

Agurkas, skirtingai nei kiti augalinės kilmės produktai, turi ganėtinai mažai vitaminų ir mineralų. Daugiausia, ką galima jame rasti, tai šiek tiek vitamino K, geležies, kalcio, kalio, silicio ir fosforo. Šią daržovę pagrinde sudaro vanduo, net 95 proc., todėl tai nėra labai maistingas augalas. Tačiau, nepaisant to, jis gana populiarus ir yra viena iš labiausiai paplitusių daržovių pasaulyje.

Agurkas, dėl didelio jame esančio vandens kiekio, greičiau užtikrina sotumo jausmą ir gali padėti numesti svorio. Be to, šis augalas skatina hidraciją, todėl yra labai naudingas nuo vidurių užkietėjimo.

Agurkas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 15 kcal

Angliavandeniai
– 4 g
Natūralus cukrus – 2 g
Skaidulinės medžiagos – 1 g

Baltymai
– 1 g
Riebalai – 0,1 g

Vitaminas C
– 3 mg

Vitaminas K – 16 μg

Geležis
– 0,3 mg
Kalcis – 16 mg
Kalis – 147 mg
Fosforas – 24 mg
Silicis – 5 mg




Moliūgas

Moliūgas

Moliūgas yra universali daržovė, kurią galima naudoti tiek saldiems, tiek sūriems patiekalams ir net namų dekoravimui. Moliūgų rūšių yra labai daug ir įvairių, vienos iš pagrindinių būtų didysis, muskatinis, aliejinis ir spagetinis. Tačiau pats populiariausias – sviestinis moliūgas, pasižymintis švelniu riešutų skoniu.

Skaityti toliau


Bulvė

Bulvė

Bulvė – daug kalorijų ir krakmolo turinti daržovė, kurios tikrai nereikėtų valgyti vakarais. Ji pasižymi kalio, vario ir silicio gausa. Joje taip pat yra cinko, magnio, mangano, fosforo, vitamino C, niacino bei kitų B grupės vitaminų. Be to, 250 gramų bulvių gali aprūpinti organizmą didele geležies norma, net 8 mg, o tai – 45 proc. dienos kiekio. Tačiau nereikia pamiršti, kad terminio apdorojimo metu kai kurių elementų, tokių kaip kalis, fosforas ir vitaminas C, skaičius gerokai sumažėja.

Skaityti toliau


Rabarbaras

Rabarbaras

Rabarbaras – vertingas augalas, pasižymintis kalio, beta karoteno ir vitamino K gausa. Tačiau valgomi tik jo stiebai, šaknys naudojamos kaip vaistas, o lapų vartoti nedera.

Skaityti toliau


Artišokas

Artišokas

Artišokas virtuvėje priskiriamas daržovėms, tačiau iš tiesų tai dagių šeimos augalas, arba paprasčiau tariant – gėlė.

Skaityti toliau


Brokolis

Brokolis

Brokolis – viena iš 100 kopūstų rūšių, kurioje, kaip ir kituose kopūstuose yra rafinozės. Tai cukraus rūšis, kurios žmogaus organizmas nepajėgia suvirškinti, dėl ko gali susidaryti dujos ir pasireikšti pilvo pūtimas, tad brokoliais nereikėtų piktnaudžiauti.

Skaityti toliau


Pomidoras

Pomidoras

Pomidoras – populiariausia daržovė pasaulyje, kurios kasmet užauginama maždaug apie 60 milijonų tonų, o jos rūšių yra net virš 10 tūkst.

Skaityti toliau


Geltonoji paprika

Geltonoji paprika

Geltonoji paprika (geltonasis bulgariškas pipiras) savo sudėtyje turi svarbių vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, kalis ir B grupės vitaminai. Tačiau šioje daržovėje labiausiai dominuoja vitaminas C. Vienoje didelėje paprikoje jo yra net 341 miligramas, o tai – beveik keturių dienų vitamino C norma.

Skaityti toliau


Žalioji paprika

Žalioji paprika

Žalioji paprika (žaliasis bulgariškas pipiras) gali būti ne tik puikus ingredientas gaminant maistą, bet ir naudinga priemonė nuo uždegimų ir kraujotakos sutrikimų, taip pat plaukų ir odos būklei pagerinti.

Skaityti toliau


Raudonoji paprika

Raudonoji paprika

Raudonoji paprika (raudonasis bulgariškas pipiras) yra saldi, traški ir sultinga daržovė, pasižyminti itin dideliu vitamino C kiekiu. Paprika jo turi beveik tris kartus daugiau nei citrina – net 128 miligramus, todėl tai puikus antioksidantas, padedantis organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais ir mažinantis oksidacinį stresą. Be to, vitaminas C stiprina imunitetą, didindamas atsparumą ligoms ir infekcijoms.

Skaityti toliau


Saldžioji paprika

Saldžioji paprika

Saldžioji paprika pasižymi spalvų ir formų įvairove. Ji gali būti raudona, oranžinė, geltona, balta, žalia, violetinė ar beveik juoda, pailgos ar apvalesnės formos, bei skirtingų dydžių.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt