Kiauliena

Kiauliena

Kiauliena yra labai vartojama mėsa visame pasaulyje, ypač Europoje ir Kinijoje. Iš jos ruošiami įvairūs mėsos patiekalai, tokie kaip dešros, kukuliai ar šaltiena. Ją galima virti, kepti, rūkyti, sūdyti ir vytinti.

Kiauliena priskiriama prie riebios mėsos, tačiau yra ir liesų jos dalių, pavyzdžiui, nugarinė, sprandinė ir kumpis. Šios kiaulienos dalys pagrinde sudarytos iš raumens, todėl jose dominuoja baltymai.

Kiauliena pasižymi baltymų ir nepakeičiamų aminorūgščių gausa. Be to, joje esantys B grupės vitaminai, tokie kaip tiaminas, riboflavinas, niacinas, cholinas, pantoteno rūgštis ir piridoksinas gerina medžiagų apykaitą, stiprina nervų sistemą ir puoselėja odą.

Kiauliena – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 242 kcal

Angliavandeniai
– 0 g
Baltymai – 27 g

Riebalai
– 14 g
Mononesotieji riebalai – 6 g
Polinesotieji riebalai – 1 g
Sotieji riebalai – 5 g
Cholesterolis – 80 mg

Vitaminas B1
(tiaminas) – 880 µg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 320 µg
Vitaminas B3 (niacinas) – 5 040 µg
Vitaminas B4 (cholinas) – 93 900 µg
Vitaminas B5 (pantoteno rūgštis) – 700 µg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 460 µg
Vitaminas B12 (kobalaminas) – 0,7 µg

Vitaminas D
– 1 μg

Chromas
– 10 µg

Cinkas
– 2 mg
Fosforas – 246 mg
Geležis – 1 mg
Kalis – 423 mg
Magnis – 28 mg
Natris – 62 mg
Selenas – 45 µg



© 2023 sveikiau.lt