Jodas

Jodas

Jodas yra labai svarbus mikroelementas, kurio organizmui reikia mažomis dozėmis. Jis įeina į skydliaukės hormonų sudėtį ir dalyvauja kalcio absorbcijoje.

Jodo trūkumas
gali turėti rimtų pasekmių, ypač nėštumo metu, ir pakenkti fiziniam bei psichiniam vaisiaus vystymuisi. Sutrinka skydliaukės veikla, atsiranda nuolatinis nuovargis, dirglumas ir energijos stoka. Kadangi jodas dalyvauja medžiagų apykaitoje, jo trūkumas taip pat gali sukelti svorio priaugimą.

Jodo perteklius
valgant maisto produktus yra neįmanomas. Dažniausia to priežastis – ilgalaikis jodo preparatų vartojimas.

Jodo šaltiniai


Jodo šaltiniai pagrinde yra jūros augalai ir gyvūnai. Tai gali būti jūros kopūstai, tunas, silkė, menkė, lašiša, otas, sardinės, omarai, krevetės, moliuskai ir kitos jūros gėrybės. Jodas, nors ir nedideliais kiekiais, taip pat randamas ir augaliniuose produktuose, tokiuose kaip soja, pupelės, česnakai, špinatai, ropės ir sezamo sėklos.



© 2023 sveikiau.lt