Artišokas

Artišokas

Artišokas virtuvėje priskiriamas daržovėms, tačiau iš tiesų tai dagių šeimos augalas, arba paprasčiau tariant – gėlė.

Artišokas ypatingas ir tuo, kad valgomoji jo dalis tesudaro vos 15-20 proc. viso žiedo, todėl būtina žinoti, kaip tinkamai jį paruošti. Prieš gaminant artišoką, reikia nuskabyti apatinius žiedlapius, nupjauti kotą, apipjaustyti žiedą iki žiedo šerdies ir perpjovus per pus, pašalinti nuodingą jo vidų.

Artišokas turi daug fosforo, geležies, kalio, magnio, mangano, natrio ir vario. Jame taip pat gausu vitaminų C, K ir B grupės vitaminų. 200 gramų šios daržovės aprūpina organizmą įspūdinga folio rūgšties norma, net 180 μg, o tai yra beveik pusė rekomenduojamo paros kiekio.

Artišokas – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 47 kcal

Angliavandeniai
– 11 g
Natūralus cukrus – 1 g
Skaidulinės medžiagos – 5 g

Baltymai
– 3 g
Riebalai – 0,2 g

Vitaminas B3 (niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B4 (cholinas) – 34 000 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 68 μg

Vitaminas C
– 12 mg

Vitaminas K
– 15 μg

Cinkas
– 0,5 mg
Fosforas – 90 mg
Geležis – 1,3 mg
Kalcis – 44 mg
Kalis – 370 mg
Magnis – 60 mg
Manganas – 0,3 mg
Natris – 94 mg
Varis – 0,2 mg



© 2023 sveikiau.lt