Bulvė

Bulvė

Bulvė – daug kalorijų ir krakmolo turinti daržovė, kurios tikrai nereikėtų valgyti vakarais. Ji pasižymi kalio, vario ir silicio gausa. Joje taip pat yra cinko, magnio, mangano, fosforo, Vitamino C, niacino bei kitų B grupės vitaminų. Be to, 250 gramų bulvių gali aprūpinti organizmą didele geležies norma, net 8 mg, o tai – 45 proc. dienos kiekio. Tačiau nereikia pamiršti, kad terminio apdorojimo metu kai kurių elementų, tokių kaip kalis, fosforas ir Vitaminas C, skaičius gerokai sumažėja.

Bulves reikėtų rinktis labai atsargiai ir vengti pažaliavusių ar žalių dalių turinčių bulvių, nes jose yra solanino. Solaninas – tai medžiaga, kuri apsaugo augalą nuo kenkėjų, tačiau yra nuodinga žmogaus organizmui.

Bulvė – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos
– 58 kcal

Angliavandeniai
– 12 g
Natūralus cukrus – 0,3 g
Skaidulinės medžiagos – 3 g

Baltymai
– 3 g
Riebalai – 0,1 g

Vitaminas C – 11 mg

Vitaminas B3
(niacinas) – 1 000 μg
Vitaminas B6 (piridoksinas) – 200 μg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 17 μg

Chromas
– 24 µg
Cinkas
– 400 µg

Geležis
– 3,2 mg
Magnis – 23 mg
Manganas – 0,6 mg
Kalis – 413 mg
Fosforas – 38 mg
Silicis – 1 mg
Varis – 0,4 mg



© 2023 sveikiau.lt