Siera – nepaprastai svarbi maistinė medžiaga

Siera – nepaprastai svarbi maistinė medžiaga

Siera yra esminė ir nepakeičiama maistinė medžiaga, kuri vaidina svarbų vaidmenį mūsų organizme. Viena iš svarbiausių jos funkcijų – aminorūgščių sintezė. Siera taip pat aktyvuoja tam tikrus fermentus bei dalyvauja reikšminguose metabolizmo procesuose: riebalų rūgščių apykaitoje ir energijos gamyboje.

Siera būtina ir kitų maistinių medžiagų pasisavinimui, tokių kaip aminorūgštys, kofermentas Q10, pantoteno rūgštis, selenas, kalcis, germanis ir vitaminai A, C, D ir E. Be to, šio mineralo dėka iš organizmo greičiau pašalinami toksinai ir kancerogeninės medžiagos. Siera taip pat yra galingas antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti kūno ląsteles ir sukelti daugelį ligų.

Siera maiste


Sierą mūsų organizmas gali gauti iš įvairių maisto produktų. Pagrindiniai sieros šaltiniai yra česnakai, svogūnai, kopūstai, brokoliai, pupelės, žuvis ir jūrų gėrybės.

Kodėl būtina aprūpinti organizmą siera?


Sieros trūkumas gali sukelti tam tikras sveikatos problemas, tokias kaip raumenų silpnumas, nusilpęs imunitetas, odos ir plaukų būklės pablogėjimas bei lėtesnis žaizdų gijimas.




Kas yra chromas ir kokia jo nauda organizmui?

Kas yra chromas ir kokia jo nauda organizmui?

Chromas – tai maistinė medžiaga, kurios organizmas pats negamina, todėl ją būtina gauti su maistu. Šis mikroelementas ypatingas tuo, kad mažina alkį ir norą smaližiauti, o tai gali būti naudinga tiems, kurie nori numesti svorio.

Skaityti toliau


Somatotropinas

Somatotropinas

Somatotropinas (STH, GH, HGH) – tai augimo hormonas, kuris yra ypač svarbus vaikams, tačiau būtinas ir suaugusiems bei vyresnio amžiaus žmonėms. Jis ne tik reguliuoja augimą, bet ir yra atsakingas už riebalų, angliavandenių bei baltymų apykaitą, todėl dalyvauja ir kūno svorio reguliavime. Augimo hormono trūkumas gali būti staigaus svorio padidėjimo priežastis.

Skaityti toliau


Cholesterolis

Cholesterolis

Cholesterolis (cholesterinas) – aptinkamas beveik visose žmogaus kūno ląstelėse. Tai gyvybiškai svarbi riebalinė medžiaga (lipidai), kuri dalyvauja vitamino D, estrogeno ir testosterono gamyboje. Cholesterolį organizmas gali sintetinti pats arba pasisavinti iš maisto.

Skaityti toliau


Aminorūgštys – kas tai?

Aminorūgštys – kas tai?

Aminorūgščių nauda organizmui yra įvairiapusiška. Jos palaiko gerą širdies ir kraujagyslių sveikatą, aktyvina smegenų veiklą, pakelia nuotaiką, suteikia energijos bei skatina medžiagų apykaitą.

Skaityti toliau


Kas yra omega-3 riebalų rūgštys?

Kas yra omega-3 riebalų rūgštys?

Omega-3 yra gerieji riebalai, kurių organizmas turi gauti kasdien su maistu, nes pats jų nesintetina. Tai – nesočiosios riebalų rūgštys. Jas sudaro augalinės kilmės alfa linoleno rūgštis (ALR) ir jūrinių žuvų riebaluose bei dumbliuose randama dokozaheksaeno (DHR) ir eikozapentaeno rūgštis (EPR).

Skaityti toliau


Kam reikalingas kolagenas?

Kam reikalingas kolagenas?

Kolagenas yra baltymas, kuris sudaro didžiąją dalį mūsų odos, kaulų, raumenų, sausgyslių ir raiščių struktūros. Jis veikia kaip klijai, kurie laiko mūsų kūną kartu ir padeda išlaikyti jo tvirtumą bei elastingumą. Be kolageno, mūsų oda būtų mažiau elastinga ir linkusi į raukšles.

Skaityti toliau


Kaip vanduo reguliuoja mūsų savijautą?

Kaip vanduo reguliuoja mūsų savijautą?

Vanduo – tai ne tik gaivus gėrimas karštą dieną. Tai gyvybiškai svarbi medžiaga, be kurios negalėtų egzistuoti nei vienas gyvas organizmas. Mūsų kūnas sudarytas maždaug iš 70% vandens, ir jis mums atlieka daugybę itin svarbių funkcijų. Be vandens mes negalėtume išgyventi ilgiau nei kelias dienas.

Skaityti toliau


Ar kortikosteroidai gali būti pavojingi?

Ar kortikosteroidai gali būti pavojingi?

Kortikosteroidai – tai hormonai, gaminami antinksčių liaukose, kuriuos sudaro dvi pagrindinės hormonų grupės: gliukokortikoidai, veikiantys uždegimą, ir mineralkortikoidai, reguliuojantys vandens ir elektrolitų balansą.

Skaityti toliau


Kokius negalavimus gydo probiotikai?

Kokius negalavimus gydo probiotikai?

Probiotikai – naudingi mikroorganizmai, kurie natūraliai gyvena mūsų žarnyne ir padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą. Dažniausiai tai yra „gerosios“ bakterijos, kurios kovoja su “blogosiomis”, padėdamos išlaikyti tinkamą bakterijų balansą žarnyne.

Skaityti toliau


Kodėl rukola nusipelno būti ant mūsų stalo?

Kodėl rukola nusipelno būti ant mūsų stalo?

Rukola – viena iš populiariausių prieskonių, kurios aromatas ir skonis bet kurį patiekalą gali paversti ypatingu. Ši daržovė, dar žinoma kaip sėjamoji gražgarstė, siauralapis šatreinis ar arugula, slepia savyje daug įdomių faktų ir turi įvairių panaudojimo būdų.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt