Cukrūs

Cukrūs

Cukrūs – tai paprastieji angliavandeniai, kurie struktūriškai skirstomi į monosacharidus ir disacharidus. Monosacharidai susideda iš vieno monomero, pvz., gliukozė, fruktozė ir galaktozė, o disacharidai – iš dviejų susijungusių monosacharidų, pvz., sacharozė ir laktozė. Sacharozė yra viena iš labiausiai naudojamų cukrų formų, tai – paprastasis cukrus. Dažniausiai jis išgaunamas iš cukrinių runkelių ar cukranendrių ir naudojamas gazuotų gėrimų, saldainių ir kitų konditerijos gaminių saldinimui.

Cukrūs
taip pat natūraliai randami meduje, vaisiuose, uogose bei daržovėse fruktozės ir gliukozės formoje, o pieno produktuose jų galima rasti laktozės pavidalu.

Gausus cukrų vartojimas


Cukrūs
yra greitas energijos šaltinis, tačiau gausus jų vartojimas didina tokių ligų kaip nutukimas ir antro tipo cukrinis diabetas riziką. Taip pat gali atsirasti dantų ėduonis, priešlaikinis senėjimas, blogojo cholesterolio padidėjimas ir vėžinių ląstelių pagausėjimas. Be to, cukrūs sutrikdo mineralų balansą ir „ištraukia” kalcį iš kaulų, kas ilgainiui gali sukelti osteoporozę.



© 2023 sveikiau.lt