Chia sėklos

Chia sėklos

Chia sėklos, kurios dar žinomos kaip ispaninio šalavijo sėklos, yra tikras supermaistas. 100 gramų aprūpina organizmą fosforo, mangano, seleno ir magnio norma visai dienai. Chia sėklos taip pat pasižymi ir kitų maistinių medžiagų gausa, tokių kaip skaidulos, polinesotieji riebalai, B grupės vitaminai, cinkas, geležis, kalcis, kalis ir varis, būtinų tinkamam kūno funkcionavimui ir gerai savijautai. Be to, jose gausu antioksidantų, kurie apsaugo nuo oksidacinio streso.

Chia sėklos – geriausias augalinės kilmės omega-3 šaltinis, prilygstantis silkei ir nedaug atsiliekantis nuo lašišos. Kasdienis jų vartojimas aprūpins organizmą nepakeičiamomis omega-3 riebalų rūgštimis, kurios apsaugos nuo vėžio, širdies ligų ir diabeto.

Chia sėklos – maistinė vertė (100 g)


Kalorijos – 486 kcal

Angliavandeniai
– 42 g
Skaidulinės medžiagos – 34 g

Baltymai
– 17 g

Riebalai
– 31 g
Mononesotieji riebalai – 2 g
Polinesotieji riebalai – 24 g
   Omega-3 – 18 000 mg
   Omega-6 – 5 800 mg
Sotieji riebalai – 3 g
Cholesterolis – 0 mg

Vitaminas B1
(tiaminas) – 620 µg
Vitaminas B2 (riboflavinas) – 170 µg
Vitaminas B3 (niacinas) – 8 830 µg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) – 49 μg

Vitaminas C
– 2 mg

Cinkas
– 5 mg
Fosforas – 860 mg
Geležis – 8 mg
Kalcis – 631 mg
Kalis – 407 mg
Magnis – 335 mg
Manganas – 3 mg
Natris – 16 mg

Selenas – 55 µg
Varis – 920 µg




Soja

Soja

Soja – visavertis augalinės kilmės baltymų šaltinis, kuriame yra visos būtinos aminorūgštys. Tai pagrindinis mėsos ir pieno pakaitalas vegetarams ir veganams. Soja taip pat pasižymi svarbių vitaminų ir mineralų gausa, tokių kaip vitaminas K, B grupės vitaminai, cinkas, fosforas, geležis, kalcis, kalis, magnis, manganas, selenas ir varis.

Skaityti toliau


Avinžirniai

Avinžirniai

Avinžirniai yra vertingas maistinių skaidulų šaltinis. 100 gramų avinžirnių turi net 12 gramų skaidulinių medžiagų, o tai yra trečdalis rekomenduojamos dienos normos. Skaidulos padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir stabilų gliukozės kiekį kraujyje bei apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Be to, jų dėka sotumo jausmas išlieka ilgesnį laiko tarpą, todėl avinžirniai yra puikus maistas lieknėjimui.

Skaityti toliau


Šparaginės pupelės

Šparaginės pupelės

Šparaginės pupelės – nekaloringas maisto produktas, tinkantis laikantis dietos. Jose esančios skaidulos lengvai laisvina vidurius, mažina cholesterolį bei palaiko normalų gliukozės kiekį kraujyje. O geležis, kalcis, kalis ir magnis gerina medžiagų apykaitą.

Skaityti toliau


Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai

Putpelių kiaušiniai yra žymiai mažesni nei vištų kiaušiniai – net penkis kartus. Dėl šios priežasties juos pakanka virti vos 2-3 minutes. Nors putpelių kiaušiniai valgomi ir žali, tuomet jie turi didesnę maistinę vertę ir yra daug naudingesni sveikatai. Šie maži kiaušiniai pasižymi ypač ilgu galiojimo laiku. Spintelėje juos galima laikyti visą mėnesį, o šaldytuve – net 60 dienų.

Skaityti toliau


Vištų kiaušiniai

Vištų kiaušiniai

Vištų kiaušiniai yra labai maistingas ir universalus maisto produktas, turintis svarbių vitaminų, mineralų bei įvairių sveikatai naudingų savybių. Jie ypač išsiskiria vitaminų D, A, B5, B9, B12, riboflavino ir cholino gausa. Kiaušiniuose taip pat yra daug cinko, fosforo, geležies, natrio ir seleno.

Skaityti toliau


Kanapių sėklos

Kanapių sėklos

Kanapių sėklos yra minkštos ir švelniai primena riešutų skonį. Iš jų gaminami kanapių baltymų milteliai, aliejus ir pienas. Maltos kanapių sėklos gali būti naudojamos kaip džiūvėsėlių pakaitalas žuvies ar mėsos patiekaluose.

Skaityti toliau


Sezamo sėklos

Sezamo sėklos

Sezamo sėklos suteikia patiekalams subtilų riešutų skonį ir padidiną jų maistinę vertę. Prieš naudojimą geriausia jas sutrinti arba sumalti, taip organizmui bus lengviau pasisavinti jose esančias maistines medžiagas.

Skaityti toliau


Vitaminas E

Vitaminas E

Vitaminas E (tokoferolis) – tai riebaluose tirpus ir karščiui atsparus vitaminas, kuris kaupiasi riebaliniuose kūno audiniuose. Pagrindiniai vitamino E šaltiniai yra motinos pienas, aliejus, riešutai ir grūdai. Sintetiniai vitamino E papildai įsisavinami sunkiau ir nėra tokie veiksmingi kaip natūralus vitaminas E, gaunamas iš maisto produktų.

Skaityti toliau


Vitaminas K

Vitaminas K

Vitaminas K – tai riebaluose tirpių vitaminų grupė, kurią sudaro vitaminai K1, K2 ir K3. K grupės vitaminų šaltiniai pagrinde yra augalinės kilmės produktai, nors šį vitaminą gali pasigaminti ir pats organizmas žarnyne esančių bakterijų pagalba.

Skaityti toliau


Melatoninas

Melatoninas

Melatoninas – tai miego hormonas, kurį smegenyse gamina kankorėžinė liauka. Jo susidarymą skatina tamsa. Daugiausia melatonino organizmas pasigamina nakties miego metu.

Skaityti toliau




© 2024 sveikiau.lt