Vitaminas E

Vitaminas E

Vitaminas E (tokoferolis) – tai riebaluose tirpus ir karščiui atsparus vitaminas, kuris kaupiasi riebaliniuose kūno audiniuose. Pagrindiniai Vitamino E šaltiniai yra motinos pienas, aliejus, riešutai ir grūdai. Sintetiniai Vitamino E papildai įsisavinami sunkiau ir nėra tokie veiksmingi kaip natūralus Vitaminas E, gaunamas iš maisto produktų.

Vitaminas E – svarbus antioksidantas, mažinantis vėžio ir aterosklerozės riziką. Jis saugo arterijas nuo kalkėjimo, gerina kraujotaką, stiprina imuninę sistemą, gelbsti odą nuo žalingų UV spindulių ir padeda žaizdų gijimui. Vitamino E nauda organizmui yra labai reikšminga ir įvairiapusė. 

Vitamino E paros norma suaugusiam yra 10 miligramų, nėščiosioms – 12 miligramų, o žindyvėms – 14 miligramų.

Vitamino E šaltiniai


MAISTO PRODUKTAI – VITAMINAS E (100g)

Saulėgrąžų aliejus – 41 mg
Vynuogių kauliukų aliejus – 29 mg
Migdolai – 26 mg
Lazdynų riešutai – 15 mg
Alyvuogių aliejus – 14 mg
Žemės riešutai – 8 mg
Lašiša – 3 mg
Avokadas – 2 mg
Silkė – 2 mg
Sviestas – 2 mg
Špinatai – 2 mg
Raudonoji paprika – 1,6 mg
Pastarnokas – 1,5 mg
Anakardžiai – 1 mg
Avietės – 1 mg
Avinžirniai – 1 mg
Gervuogės – 1 mg
Graikiniai riešutai – 1 mg
Kanapių sėklos – 1 mg
Kivis – 1 mg
Mangas  – 1 mg
Moliūgas – 1 mg
Moliuskai – 1 mg
Poras – 1 mg
Putpelių kiaušiniai – 1 mg
Soja – 1 mg
Spanguolės – 1 mg
Vištų kiaušiniai – 1 mg
Šilauogės – 0,6 mg



© 2023 sveikiau.lt